Prednisolon IVF

Ibland används prednisolon i samband med IVF, in-vitro fertilisering eller provrörsbefruktning. Många som genomgår en IVF-behandling vill vara insatta i vad som sker under själva behandlingsgången och vad de olika stegen innebär. Genom att läsa på om prednisolon IVF känner man sig tryggare.

Prednisolon IVF: Hur ett inflammationsdämpande läkemedel kan öka chansen att bli gravid

Prednisolon IVF är ett specialfall. Många som genomgår en IVF-behandling får inte prednisolon. Det kan tyckas märkligt att ett läkemedel som används för att behandla allergiska och reumatiska besvär skulle sättas in under en IVF-behandling.

Anledningen till att använda prednisolon vid IVF är att hindra kroppen från att stöta bort det befruktade ägget. För kroppen kan det befruktade ägget uppfattas som något främmande. I så fall triggas immunförsvaret, och immunförsvaret sätter igång att bekämpa det främmande.

Varför det bara är vissa kvinnor som blir hjälpta av prednisolon IVF

En del kvinnor har ett mer aktivt immunförsvar än andra, en högre dos antikroppar i blodet, och kanske har de t.o.m. en autoimmun sjukdom. Detta kan göra det svårare att bli gravid p.g.a. immunförsvarets aktivitet.

Eftersom prednisolon sänker immunförsvaret så kan det ge en positiv effekt i samband med IVF. Studier på att ge patienter prednisolon i samband med IVF-behandlingar har gjorts i Japan. Den första visade att kvinnor med särskilda antikroppar hade bara ca 65-68% så stor sannolikhet att blir gravida som som de utan dessa antikroppar. (För en grupp var siffrorna 14,8% sannolikhet att blir gravida med antikroppar jämfört med 21,7% för dem utan dessa antikroppar, och för en anan grupp var siffrorna 6,8% jämfört med 10,4%.) Genom att ge prednisolon till de kvinnor som har dessa antikroppar så ökade deras chanser att bli gravida signifikant.

En annan studie visade att genom att ge prednisolon till kvinnor med speicifika antikroppar så ökade chansen för graviditet markant, dock inte andelen födslar.

Alan E. Beer Center ger hopp

Alan E Beer Center for Reproductive Immunology i San Francisco kan visa på positiva resultat genom att behandla kvinnor med prednisolon i samband med IVF. Läs mer om en kvinna som blivit hjälpt här.

Hur du kan öka din trygghet kring prednisolon genom dessa länkar

För att du ska slippa känna dig utlämnad utan istället öka din trygghet kring läkemedlet prednisolon rekommenderas följande steg:

  1. Läs om prednisolons funktion, så får du bättre koll på hur läkemedlet påverkar kroppen och hur man på naturlig väg kan påverka kortisolnivåerna i kroppen
  2. Få koll på biverkningar under prednisolon biverkningar.
  3. Läs denna artikel om en kvinna som blivit hjälpt med prednisolon.

⇒ Läs vidare om prednisolon funktion nu!